PAMIĘĆ I KONCENTRACJA
Jest wiele substancji, które poprawiają zapamiętywanie oraz pozytywnie wpływają na skupienie i koncentrację. Magnez, który ma szczególny wpływ na pracę mózgu, usprawnia procesy myślowe, wspomaga efektywną naukę, a do tego redukuje stres, który może być dodatkowym dystraktorem i negatywnie rzutować na uczenie się. Potas i żelazo mają właściwości dotlenienia mózgu, dzięki czemu jest zapamiętywane więcej informacji. Kluczowe dla pamięci są również witaminy, jak witamina B1, która przekazuje impulsy nerwowe między neuronami, witaminy PP, D, C, i E, szczególnie odpowiedzialne za zapamiętywanie informacji i skupienie uwagi. Innymi ważnymi składnikami są lecytyna, wyciąg z miłorzębu japońskiego lub żeń-szeń. Substancje te można znaleźć w wybranych produktach spożywczych lub suplementach diety. Ważna jest także aktywność fizyczna, angażowanie się w nowe czynności i poszerzanie wiedzy, aby pobudzić do pracy najszybciej starzejące się płaty czołowe, odpowiednia ilość godzin snu i zbilansowana dieta (bogata w składniki wyżej wymienione).